Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

"Αν ήμουν βιβλίο" θα ήθελα να διώξω από τον κόσμο λέξεις όπως άγνοια και προκατάληψη.

"Αν ήμουν βιβλίο" ...


11 Ιουλίου, 10:00 - 13:00

"Αν ήμουν βιβλίο" ... 
θα ήθελα να διώξω από τον κόσμο λέξεις όπως άγνοια και προκατάληψη. 

Στην αρχή της δράσης προσπαθήσαμε με τα παιδιά να προσδιορίσουμε την σημασία των λέξεων «άγνοια» και «προκατάληψη» γενικά αλλά και στην καθημερινή τους ζωή σε σχέση με το περιβάλλον της οικογένειας τους, του σχολείου τους και της ευρύτερης κοινωνικής τους ζωής.





Ακολούθησαν ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού σχετικές με την επαφή και την εμπιστοσύνη, τη δημιουργία δυναμικών εικόνων και σωματικής έκφρασης.




Η συνέχεια ήταν συναρπαστική χάρη στα βιβλία: «Το λεωφορείο της Ρόζας» του Fabrizio Silei (εκδόσεις Κόκκινο), «Έρικα» της Ruth Vander Zee (εκδόσεις Kαλειδοσκόπιο), «Το ταξίδι» της Francesca Sanna (εκδόσεις Πατάκη). Λέξεις ξεπηδούν συνεχώς και αρχίζει να ξετυλίγεται η συζήτηση: ανθρώπινα δικαιώματα, φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμός, αξιοπρέπεια, σεβασμός, ολοκαύτωμα, ναζισμός, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ξένος, μετανάστες, πρόσφυγες, ανθρωπιστική βοήθεια, πόλεμος, φόβος, ελπίδα. 





Μετά την ανάγνωση των βιβλίων ακολούθησαν  καθοδηγούμενοι αυτοσχεδιασμοί σχετικοί με το θέμα και παιχνίδια με τους χαρακτήρες των βιβλίων. 



Υπεύθυνοι εργαστηρίου: 
Πολυχρόνη Πηνελόπη, Βιβλιοθηκονόμος
Τσιμά Παρασκευή, Ιστορικός - Αρχαιολόγος


Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 παιδιά 7-12 ετών..

Οργάνωση δράσης:
Παιδική Βιβλιοθήκη του Στέκι Παιδιού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.