Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Χριστός γεννάται, δοξάσατε




«Η απεικόνιση της Γέννησης στη Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή και Ευρωπαϊκή τέχνη». 

        Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χριστός γεννάται, δοξάσατε» πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία ήδη από το 2005 στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης. Από τη φετινή χρονιά παρουσιάζεται και στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και στο ΚΔΑΠ Λεχωνίων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου.



Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το γεγονός της Γέννησης του Χριστού μέσα κυρίως από την απεικόνισή της στη βυζαντινή τέχνη.  Γνωρίζοντας τα στοιχεία της Γέννησης (η Παναγία, ο Χριστός, η φάτνη, το αστέρι, οι Μάγοι με τα δώρα τους, ο Ιωσήφ, οι ποιμένες, οι άγγελοι) θα  «διαβάσουν» την εικόνα της Γέννησης μαθαίνοντας έτσι το συμβολισμό κάθε στοιχείου της σύνθεσής της. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ελληνική παράδοση, τα χριστουγεννιάτικα ήθη κι έθιμα του τόπου μας, τους και παραδοσιακά κάλαντα. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους έργο με θέμα τη «Γέννηση» με την καθοδήγηση του εικαστικού.



Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάζονται: Ιστορικός αρχαιολόγος, θεατρολόγος, μουσικοπαιδαγωγός και εικαστικός. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ώρες, ολοκληρώνεται με τη λειτουργία εργαστηρίου ζωγραφικής ή κεραμικής και απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του νομού Μαγνησίας.