Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παιχνίδια με την τέχνη. Πέμπτο Εργαστήριο



"Προσωπικό Ημερολόγιο"


Το πέμπτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου με τον Ζωγράφο – Ιωακείμ Μιναρετζόπουλο και το τμήμα ε’ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Λεχωνίων  στο Κ.Δ.Α.Π. Λεχωνίων Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου.
Ο Ζωγράφος – Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος παρουσιάζει στα παιδιά το έργο του με θέμα " Προσωπικό Ημερολόγιο" και παράλληλα εξηγεί πώς θα δουλέψει μαζί τους.

Στο εργαστήριο με τα παιδιά επέλεξα ένα έργο που θα λέγαμε ότι είναι πάρα πολύ προσωπικό. Θα το ονόμαζα ημερολόγιο με στιγμιότυπα και εικόνες από τον περίγυρο του σπιτιού όπου ζούμε με την οικογένεια. Η φύση οπωσδήποτε παίζει τον πρώτο λόγο σ' αυτό το έργο, και για αυτό είχα την αίσθηση ότι εξαιτίας του θέματος θα μιλούσε απευθείας στο νου και στην ψυχή των παιδιών για αυτό και το διάλεξα.
Αυτό που με εντιπωσίασε είναι η αμεσότητα της έκφρασης των παιδιών. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ένα έργο σου να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους και ειδικά για τα παιδιά.
Σίγουρα τέτοιου είδους εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην καλλιτεχνική αγωγή στην δημόσια εκπαίδευση γιαυτό οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.
Θα πρέπει να υπάρξει συνείδηση της αξίας της καλλιτεχνικής αγωγής κυρίως από τους θεσμικούς φορείς-διαχειριστές της εξουσίας ώστε επιτέλους να δώσουμε ώθηση σ' έναν τομέα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 Η τέχνη έρχεται να αφυπνίσει και κυρίως να καλλιεργήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εν υπνώσει στα νέα παιδιά όπως είναι η σκέψη, η φαντασία, ο στοχασμός ή άσκηση δεξιοτήτων αλλά και η συνειδητοποίηση της σημασίας της δημιουργικής έκφρασης. Η τέχνη προσθέτει-προσδίδει μια νέα διάσταση στην ανθρώπινη ζωή. Της δίνει ένα βάθος που δεν το φθάνουμε με την συνήθη προσέγγιση των πραγμάτων.
Ο καλλιτέχνης είναι κυρίως δημιουργός. Είναι ο άνθρωπος που ζει και μέσα στην πραγματικότητα του εμπειρικού κόσμου αλλά ταυτόχρονα βιώνει και ένα κόσμο εσωτερικό με πάθη, φαντασίες, όνειρα και συγκινήσεις. Όλες αυτές τις εμπειρίες και τα βιώματα κατορθώνει και τα μετουσιώνει, τα μεταμορφώνει σε αισθητικές μορφές.
Η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων μας έχει δώσει δείγματα πολύ υψηλού εικαστικού επιπέδου. Το έργο τέχνης όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το αληθινό έργο τέχνης παράγεται μέσα σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας. Οποιοσδήποτε περιορισμός (έστω και ηλικιακός) δεσμεύει την σκέψη και την φαντασία του καλλιτέχνη. Ούτως η αλλιώς η μεγάλη τέχνη απευθύνεται σε όλους και άρα και στα παιδιά.
 Όταν ήμουν μικρός μου άρεσαν πάρα πολύ τα τοπία και τα πρόσωπα (ότι ζωγραφίζω και τώρα δηλαδή). Μερικές φορές αντέγραφα σχέδια και πίνακες από παλιούς μεγάλους ζωγράφους καθώς και εικόνες από αγιογραφίες κυρίως με μολύβια, ξυλομπογιές  και λίγο αργότερα με νερομπογιές. Μου άρεσε πάντα το παιχνίδι με τους φίλους στη γειτονιά όσο για σήμερα παίζω …… πια μόνο με τα χρώματα.



Λίγα λόγια για τον Ζωγράφο:
Ο Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο Μαγνησίας στην Ελλάδα το 1967.
Το 1989 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου και αποφοίτησε το 1995.
Από το 1992 μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ( Ελλάδα και Εξωτερικό) ενώ από το 1996  έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 9 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα με κύρια πηγή έμπνευσης τον Άνθρωπο και την φύση μελετώντας την αρχαία ελληνική τέχνη.
Το 1990 ξεκίνησε την ζωγραφική αποκατάσταση τοιχογραφιών σε παλαιά αρχοντκά σπίτια και στην συνέχεια έκανε τοιχογραφίες σε αρκετές ιδιωτικές κατοικίες στην Ελλάδα.
Επίσης από το 1994 ασχολήθηκε με την ζωγραφική σκηνικών σε θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα.
Το 2011 συμμετείχε στην ζωγραφική ένος μεγάλου ταμπλώ της Ε.Δοξιάδη για μία καθολική εκκλησία στην Μαγιόρκα της Ισπανίας.
Ζει και εργάζεται στο Βόλο.