Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Παιχνίδια με την τέχνη. Τρίτο Εργαστήριο




"Τα πουλιά"

Το τρίτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με την Εικαστικό – Γλύπτρια Βασιλική Πέρκα και το τμήμα ε΄ του 23ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Κ.Δ.Α.Π Νεάπολης του Κ.Ε.Κ.Π.Α-Δ.Ι.Ε.Κ του Δήμου Βόλου.
Η Εικαστικός – Γλύπτρια Βασιλική Πέρκα παρουσιάζει στα παιδιά το έργο της με θέμα  " Τα πουλιά " και παράλληλα εξηγεί πώς θα δουλέψει μαζί τους.
«Από μικρό παιδί ζωγράφιζα τοπία, θέματα της φύσης. Σκάλιζα ξύλα, έπαιζα με τις πέτρες και το χώμα. Μεγαλώνοντας, η ενασχόληση μου με την γλυπτική με έφερε σε επαφή με τον πηλό και την τέχνη της κεραμικής. Η χαρά του να δίνεις μορφή σε μια άμορφη μάζα όπως ο πηλός, καθώς κι ο συνδυασμός της γλυπτικής με τα χρώματα με ενέπνευσαν να συμμετέχω σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ο ρόλος της τέχνης στη διαμόρφωση και διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού είναι καθοριστικός. Διαμορφώνει πολύπλευρους και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Σ’  ένα σχολείο που είναι μονόπλευρα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη του νου, η τέχνη βοηθάει το παιδί ν’  αναπτύξει το πνεύμα του να ξεδιπλώσει την ψυχή του, να εκφραστεί και να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητά του.»


Η Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1991 έως το 1996 στο εργαστήριο του Θ.Παπαγιάννη και Ε.Πανουργιά. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας.
Το 1994 ως υπότροφος του προγράμματος Erasmus φοίτησε στην Academie de Beaux Arts στις Βρυξέλες στο τμήμα της γλυπτικής και χαρακτικής. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο) εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού, δουλεύει μέχρι σήμερα μ’ αυτό το υλικό προσθέτοντας ταυτόχρονα και χρώμα.
Το 1995 πήρε υποτροφία έτους από το ΙΚΥ και το 1996 αποφοίτησε με άριστα. Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Είχε εκεί την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και να παρακολουθήσει την πορεία της μοντέρνας τέχνης. Από το 1999 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κεραμικής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Από το 2001 εργάζεται στη Μέση εκπαίδευση και το 2004 στο Τ.Ε.Ε Ειδικής Αγωγής Βόλου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.