Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Παιχνίδια με το χώμα, φόρμες στον πηλό

Το έβδομο εργαστήριο με υπεύθυνη την Γλύπτρια Βασιλική Πέρκα έχει τίτλο: «Παιχνίδια με το χώμα, φόρμες στον πηλό» και πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2013 στο ΚΔΑΠ Νεάπολης.


Η Γλύπτρια Βασιλική Πέρκα αναφέρει σχετικά με το εργαστήριο: 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα δίπλα στη φύση ή καλλίτερα μέσα στη φύση. Τα παιχνίδια μας ήταν συνυφασμένα με το χώμα, τις πέτρες, τα κλαδιά και τις φλούδες των δέντρων. Το δάσος το καταφύγιό μας, τα πουλιά , τα δέντρα, τα λουλούδια, τα διάφορα ζουζούνια –χρυσόμυγες, πεταλούδες- οι σύντροφοί μας. Αυτά τα βιώματα με ώθησαν στην επιλογή της γλυπτικής ως μέσο έκφρασης.



Τα παιχνίδια με το χώμα έγιναν φόρμες στον πηλό σε μια προσπάθεια αποτύπωσης, ανάπλασης αυτών των παιδικών βιωμάτων. Το χρώμα που ήρθε να συμπληρώσει τις γλυπτικές φόρμες συνυφαίνεται μαζί τους προσδίδοντας μια ανάλαφρη νότα ευαισθησίας. Μορφές ανθρώπων, ζώων, πουλιών αλλά και δένδρων με το φύλλωμά τους, μας μεταφέρουν σε μια πραγματικότητα αλλά και σ’ ένα όνειρο ταυτόχρονα που έχει χαθεί μερικώς. 


Δεν έχουν διακοσμητικό σκοπό αλλά είναι εμπειρία ζωής, κοινωνικής παρέμβασης και αντίστασης σε μια κοινωνία πλέον με κατευθυνόμενα νοήματα, συναισθήματα και συμπεριφορές. Είναι αναζήτηση μιας προοπτικής διάσωσης προσωπικών και διαπολιτισμικών μνημών. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι η χαρά της δημιουργίας με ένα τόσο εύπλαστο, πειθήνιο και φιλικό υλικό , τον πηλό.  







Το εργαστήριο παρακολούθησαν τα παιδιά της β’ τάξης του  18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Μπαμπούνη Μιράντα.