Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ένας κήπος της φαντασίας μας

Το πέμπτο εργαστήριο με υπεύθυνο την Εικαστικό Έρρικα Γκουτενσβάγκερ  έχει τίτλο: «Ένας κήπος της φαντασίας μας» και πραγματοποιήθηκε στις 13, 20 και 26 Νοεμβρίου 2013 στο Στέκι Παιδιού.



Η εικαστικός Έρρικα Γκουτενσβάγκερ αναφέρει σχετικά με το εργαστήριο:   
«Τι μπορεί να υπάρχει σ’ έναν κήπο που φαντάζεται μια ομάδα παιδιών;  Εξοπλισμένοι με την φαντασία τους, κηρομπογιές και λίγο χαρτί τα παιδιά της έκτης Δημοτικού ερευνήσανε τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει ένας κήπος. Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες για να ανακαλύψουν και να ζωγραφίσουν το δικό τους κήπο: Περίεργες μορφές δέντρων, γλυπτά και λουλούδια στόλισαν τις σελίδες τους από άκρη σε άκρη.   


Μια εβδομάδα αργότερα μπήκα κι εγώ στη δράση με μια επίδειξη στην τεχνική της χαρακτικής που θα αποτελούσε τη βάση για τη σχηματοποίηση του κήπου.  Ο καθένας ατομικά εμπνεύστηκε από τις ζωγραφιές τους και τύπωσαν πολύχρωμες μονοτυπίες.   


Την τελευταία μέρα τα παιδιά χρησιμοποίησαν την τεχνική του κολάζ με τα ρετάλια από τις μονοτυπίες για να ολοκληρώσουν την τελική μορφή του κήπου.  Ανοίξαμε φτερά και βγήκαμε μαζί στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου για να τοποθετήσουν τα παιδιά τις χαρακτικές τους μορφές στο γκαζόν του πάρκου. Έτσι δημιούργησαν μόνα τους έναν πολύχρωμο κήπο που έδωσε ζωή και χαρά στο φυσικό περιβάλλον. Όσα χρόνια και να συνεργάζομαι με παιδιά πότε δεν θα πάψει να με εκπλήσσει η απλόχερη φαντασία τους. Η χαρά του εκπαιδευτικού, όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες, είναι πάντα το παιδί». 

  
Η Έρρικα Γκουτενσβάγκερ γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Σαίντ Λούις του  Μισσούρι της Αμερικής. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαίντ Λούις και αποφοίτησε το 1990 με Bachelors of Fine Arts.  Το 1991 πήρε Masters στην χαρακτική από το Ινστιτούτο του Τάμαριντ στο Άλμπακέρκι του Νέου Μεξικού της Αμερικής. Από το 1992 ζει και δουλεύει στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 υπήρξε πρωτεργάτης στο στήσιμο του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος» στο Δήμο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, ως Μaster Printer, και είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Χαρακτικής Μεστών στη Χίο.   Από το 2008 μέχρι το 2011 σπούδασε αγιογραφία στην σχολή «Διά Χειρός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Από το 1999 έως το 2012 διδάσκει εικαστικά και χαρακτική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και από το 2013 διδάσκει Εικαστικές Τέχνες το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.


Το εργαστήριο παρακολούθησαν τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του  6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνο δάσκαλο τον κ. Δημήτρη Πίτσιο