Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου...

Το όγδοο εργαστήριο με υπεύθυνο τον Εικαστικό Νίκο Ποδιά έχει τίτλο: «Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου...» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου και στις 4 και 12 Δεκεμβρίου 2013, στο Στέκι Παιδιού.


Ο εικαστικός Νίκος Ποδιάς αναφέρει σχετικά με το εργαστήριο:   
Με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Στέκι Παιδιού, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη χλωρίδα της πόλης μας, μέσα από την εικαστική ματιά, προγραμματίσαμε τρεις συναντήσεις με μαθητές της πέμπτης δημοτικού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.


Η επιλογή του συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία. Ο κήπος αυτός βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης μας, λίγα βήματα μακριά από τη θάλασσα. Στολίδι στο κέντρο του δεσπόζει ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της πόλης, το Μουσείο, που φιλοξενεί αρχαιολογικά εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή εποχή και αναδιηγείται τη μακρόχρονη ιστορία του τόπου.


Ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα που στεφανώνουν το Μουσείο, τα δέντρα με τα εσπεριδοειδή, τις σύγχρονες τριανταφυλλιές και τις πανάρχαιες δάφνες, ξεπροβάλλουν επιτύμβιες στήλες ελληνιστικής εποχής, κιονόκρανα και σπόνδυλοι αρχαίων κιόνων. Τώρα, μοιάζει η γύρω φύση να πετρώνει πάνω στα φυτικά μοτίβα των αρχαίων μαρμάρων.


Στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε τη σχέση της φύσης με τα αντικείμενα, με τα υλικά που (μετά)φέρουν αρχαία σύμβολα στο σήμερα, μαρτυρώντας το σεβασμό των αρχαίων ανθρώπων προς το φυσικό περιβάλλον. Στην πρώτη μας συνάντηση, περιηγηθήκαμε στο χώρο και οι μαθητές ανακάλυψαν διάφορα φυτικά μοτίβα, γνώριμα ή μη,  αλλά και λεπτομέρειες που συχνά οι μεγάλοι δεν προσέχουν. 



Παρατήρησαν ακόμη τα πουλιά και τα ζώα που φωλιάζουν μέσα στα αρχαία μνημεία, συνδέοντας ασυνείδητα το ιερό με το χρηστικό, το αρχαίο με το σύγχρονο, το φυσικό με το τεχνητό.

Στις δύο επόμενες συναντήσεις, στο εργαστήριο πια του Στεκιού, οι μαθητές ανέσυραν από τη μνήμη τους εικόνες, αξιοποίησαν τα  προσχέδια του κήπου που είχαν αποτυπώσει στο χαρτί τους δημιουργώντας ένα ατομικό έργο. Ζωγράφισαν με χρώμα, τώρα, την εικόνα που τους άρεσε περισσότερο και στολίσανε τα έργα τους με φύλλα σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ.


Η όλη εμπειρία ανέδειξε τη παρατηρητικότητα των παιδιών, τον ενθουσιασμό τους για τη νέα γνώση που δεν τους δίνεται αλλά τα ίδια ανακαλύπτουν, καθώς αναλαμβάνουν το ρόλο του ερευνητή, πρωταγωνιστώντας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και πόσο μεγάλη η χαρά για τον εικαστικό – εκπαιδευτικό, όταν βλέπει  τους στόχους του να επαναπροσδιορίζονται ιχνηλατώντας τις μικρές πατημασιές των μαθητών, που χαράζουν δημιουργικά την πορεία του έργου τους.


Το εργαστήριο παρακολούθησαν τα παιδιά της ε’ τάξης του  5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Ουρανία Τζουβάρα.