Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η φύση

     Το τρίτο εργαστήριο με υπεύθυνο τον ζωγράφο Δημήτρη Μοράρο έχει τίτλο: «Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η φύση » και πραγματοποιήθηκε στις 1 και 8 Νοεμβρίου 2013 στο Στέκι Παιδιού.


Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η φύση
Ήταν, είναι και θα είναι εφ’όσον την σεβόμαστε, την προστατεύουμε ή έστω δεν την καταστρέφουμε. Μόνον έτσι θα συνεχίσει να υπάρχει. Με αυτό το σκεπτικό και με τα παιδιά της 3ης τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου βγήκαμε να την περπατήσουμε και να την ζωγραφίσουμε.


Διαλέξαμε το δένδρο της Δάφνης για το ίδιο το δένδρο, τα φύλλα της (σχήμα και χρώμα) τις χρήσεις της στην βοτανολογία και μαγειρική, την ιστορία και μυθολογία της.


Λένε ότι στην Βικτωριανή Αγγλία δίδασκαν στον μαυροπίνακα - ενδελεχώς - την ανατομία του φυτού, χωρίς όμως να το δουν το ίδιο, παρά μόνο σχέδια και ορολογίες. Τα παιδιά στο τέλος δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν στη φύση το ένα φυτό από το άλλο. Η παρατήρηση, η αφή, η μυρωδιά είναι τα στοιχεία που προσφέρουν πολλά στη διδασκαλία!


Με αυτά πάντα παρόντα- φύλλα, κλαδιά, άνθη, καρπούς έδιναν εκ του φυσικού τα σχέδια και την επομένη (συνάντηση) πάλι με τα κλαδάκια παρόντα στο χώρο ζωγραφικής συνέχισαν με την διαδικασία του χρωματισμού.




Εν πολλοίς στηριχτήκαμε στην έκδοση Flora Graeca «Υπέροχη Ελληνική Χλωρίδα» του Στέφεν Χάρρις που με τον ζωγράφο Φερντινάρντ Μπάουερ παρουσίασαν με ιδιαίτερο τρόπο τα φυτά της Μεσογείου, τρόπο που χρησιμοποιούμε και μεις στην παρουσίαση των έργων των μικρών μαθητών.  


Το εργαστήριο παρακολούθησαν τα παιδιά της γ’ τάξης του  4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη δασκάλα την κ. Αποστολία Σγολόμπη.