Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Τα φρύγανα. Ζωή γεμάτη χρώματα και μυρωδιές

      Το δεύτερο εργαστήριο με υπεύθυνη την ζωγράφο Κερασία Ντάτσιου έχει τίτλο: «Τα φρύγανα. Ζωή γεμάτη χρώματα και μυρωδιές» και πραγματοποιήθηκε στις  30 Οκτωβρίου 2013 στο Στέκι Παιδιού.



     Τα φρύγανα είναι μικροί θάμνοι που ευδοκιμούν στο ξηρό μεσογειακό κλίμα σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι περίπου τα 300 μέτρα. Στην Κρήτη, ωστόσο, τα συναντάμε μέχρι και σε υψόμετρο 1500μ. Καταλαμβάνουν περίπου το 15% της επικράτειας της χώρας και τα βρίσκουμε κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα.
Αντίθετα από την εικόνα που έχουμε συνήθως, τα φρύγανα είναι τόποι πλούσιοι σε κοινά, αλλά και ενδημικά είδη. 


      Χαρακτηριστική είναι η ποικιλία των ειδών ερπετών. Από τα φυτά, τα πιο κοινά στους φρυγανότοπους είναι η αστοιβή, η ασφάκα, το θυμάρι, οι λαδανιές, το χαμορείκι, το φασκόμηλο, η θρούμπη, η κάππαρη κλπ. Πολλά από αυτά, εκτός από την αισθητική τους αξία, είναι συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας ως αρωματικά, φαρμακευτικά και αφεψήματα. Εντυπωσιακή είναι η προσαρμογή και αντοχή των φρυγανικών φυτών στις υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία και την υποβάθμιση των εδαφών. 


     Τα μεγάλα φύλλα του χειμώνα μετατρέπονται σε μικρά το καλοκαίρι και αυτό τους επιτρέπει να ρυθμίζουν την απώλεια νερού, μέσω της διαδικασίας της διαπνοής. Τα ταπεινά, λοιπόν, φρύγανα αποτελούν από τη μία σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη, ενώ από την άλλη συγκρατούν το έδαφος, αποτρέποντας την ερημοποίηση. 


     Μια ξεπερασμένη πια αντίληψη θεωρούσε τα φρύγανα ως οικότοπο που έχει προέλθει από υποβάθμιση άλλων διαπλάσεων. Αυτό έχει οδηγήσει στην αδιαφορία για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα, παρά τη σπουδαιότητά τους, τα φρύγανα να απειλούνται άμεσα από δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση και οι επεκτάσεις οικισμών και δρόμων.


     Η ζωγράφος Κερασία Ντάτσιου αναφέρει σχετικά με το πρόγραμμα:

«Με τα παιδιά που είναι μόνο πέντε χρονών παίξαμε, είδαμε εικόνες από τα φρύγανα, μιλήσαμε για αυτά και στη συνέχεια βουτήξαμε στα χρώματα για να δημιουργήσουμε μαζί το δικό μας τοπίο. Τα παιδιά με το ένστικτο,  την έμφυτη δημιουργικότητα και φαντασία δημιουργούν τα πιο ανατρεπτικά έργα». 


     Το εργαστήριο παρακολούθησε το 30ο διθέσιο νηπιαγωγείο Βόλου (τμήμα ολοήμερο) με υπεύθυνες τις νηπιαγωγούς Όλγα Τσιμά και Μαρία Κούκου.