Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Υφαντό με φυτά από πίξελ

 Το τέταρτο εργαστήριο με υπεύθυνο τον εικαστικό Απόστολο Ντελάκο έχει τίτλο: «Υφαντό με φυτά από πίξελ» και πραγματοποιήθηκε στις 12 και 14 Νοεμβρίου 2013 στο Στέκι Παιδιού.


Ο εικαστικός Απόστολος Ντελάκος αναφέρει σχετικά με το εργαστήριο:
«Αφορμή για το συγκεκριμένο εργαστήριο με τα παιδιά του 8ου δημοτικού Σχολείου Βόλου υπήρξαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Το πρώτο βιβλίο ονομάζεται «Flora Graeca» και είναι ένα βιβλίο του 18ου αιώνα, στο οποίο ένας διακεκριμένος  Άγγλος βοτανολόγος, ο John Sibthorp κατέγραψε με την βοήθεια ενός Αυστριακού σχεδιαστή ονόματι Ferdinard Bauer την πανίδα της Ελλάδας δημιουργώντας ένα από τα σπανιότερα και πολυτιμότερα βιβλία βοτανικής που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία. Το δεύτερο βιβλίο είναι το 'Ανθολόγιο' της κ. Βαρβάρας Δεληβοριά το οποίο είναι μια πολύ ιδιοσυγκρασιακή συλλογή κειμένων και εικόνων που αφορούν στα ελληνικά φυτά.


Στο πρώτο βιβλίο ο καλλιτέχνης είναι αυτός που με απόλυτη σχολαστικότητα και ακρίβεια καταγράφει και αποτυπώνει την εικόνα των φυτών σε μία εποχή που η φωτογραφική μηχανή δεν υπάρχει. Στο δεύτερο βιβλίο αντίθετα, ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται για την νατουραλιστική απόδοση του φυτού αλλά για την συμβολική και για τη διακοσμητική του αξία. 


Αφαιρεί λοιπόν ότι πληροφορία δεν θεωρεί απαραίτητη για την αναγνωρισιμότητα του φυτού και χρησιμοποιώντας τον κάναβο δημιουργεί ένα είδος σχεδίου που μας θυμίζει από τη μία μεριά υφαντική και από την άλλη εικόνες από computer (δηλαδή εικόνες φτιαγμένες από pixels). Πιστεύω πως είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν από νωρίς αυτή την αντικρουόμενη σχέση μεταξύ νατουραλισμού και αφαίρεσης μιας και αυτή χαρακτηρίζει όλη την σύγχρονη τέχνη.


Οι συναντήσεις με τα παιδιά του 10ου σχολείου είχαν πολύ ενδιαφέρον. Περάσαμε πάρα πολύ καλά, πράγμα το οποίο θέλω να πιστεύω περνάει και στο ομαδικό έργο που δημιουργήσαμε».


O Απόστολος Ντελάκος, γεννήθηκε στα Κανάλια Βόλου το 1973.
Σπούδασε 'Εικαστικές Τέχνες' στη Gerrit Rietveld Academie (2006) και 'Εφαρμοσμένες Τέχνες' σε μεταπτυχιακό επίπεδο (2010) στο Sandberg Institute στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Άμστερνταμ, στο Ρόττερνταμ, στο Παρίσι, στο Γιανγκσού της Κίνας, στο Βερολίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και σε άλλες ολλανδικές πόλεις. 


Έχει διακριθεί με βραβεία στο Άμστερνταμ και στο Βερολίνο.
Με το έργο του εστιάζει στις εφαρμοσμένες τέχνες. Ο τρόπος όμως με τον οποίο τις προσεγγίζει δεν έχει να κάνει τόσο με την τεχνικές τους αλλά κυρίως με τις εννοιολογικές επικαλύψεις αυτών των τεχνικών με τις Καλές Τέχνες.
Τα τελευταία τρία χρόνια ζει και δημιουργεί στο Βόλο όπου επιπλέον διδάσκει εικαστική αγωγή στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π) Βασδέκειο της Κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν τα παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνο δάσκαλο τον κ. Φίλιππο Μερκούρη.