Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι Μέλισσες. Κι αν χαθούν;

    Το πρώτο εργαστήριο με υπεύθυνη την κεραμίστρια Ντέμα Σκεμπέ έχει τίτλο: «Οι μέλισσες. Κι αν χαθούν;» πραγματοποιήθηκε στις  18 Οκτωβρίου 2013 στο εργαστήριο του μελισσοκόμου Γιάννη Καραμανιώλα.


     Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την πανάρχαια τέχνη της μελισσοκομίας, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής μελιού και των υπόλοιπων προϊόντων του (πρόπολη, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά.), να δουν τα εργαλεία, τις κερήθρες, τις κυψέλες και να πληροφορηθούν για την σπουδαιότητα της ύπαρξης των μελισσών. 


Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι στις μέλισσες βασίζονται οι 70 από τις 100 καλλιέργειες  που προσφέρουν το 90% της παγκόσμιας τροφής καθώς με τη διαδικασία της επικονίασης μεταφέρουν τη γύρη διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών. 


     Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι: « αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει». 


    Πώς θα ήταν λοιπόν ο κόσμος χωρίς μέλισσες; Ο μελισσοκόμος Γιάννης Καραμανιώλας  αναφέρει σχετικά με το πρόγραμμα : «Η επίσκεψη στο μελισσοκομικό μου εργαστήριο για το πρόγραμμα που υλοποιεί το Στέκι Παιδιού  ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.  Η ζωντάνια των παιδιών για να μάθουν τον μαγικό κόσμο της μέλισσας ήταν για εμένα αποκαλυπτική.  Τους έδειξα δείγματα μελισσοκομικού εξοπλισμού και προϊόντων μέλισσας.  Οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον τους ήταν τεράστιο και θεωρώ την πρωτοβουλία για την εφαρμογή του  συγκεκριμένου προγράμματος εξαιρετική».



     Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο «Στέκι Παιδιού» με την κεραμίστρια, Ντέμα Σκέμπε όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με την έμπειρη καθοδήγηση της κεραμίστριας να δημιουργήσουν στον πηλό ατομικά ανάγλυφα με θέμα τη μέλισσα και τον κόσμο της και το τρίτο εργαστήριο στις 5 Νοεμβρίου και πάλι στο εργαστήριο στο Στέκι Παιδιού όπου τα παιδιά αυτή τη φορά δημιούργησαν ομαδικά έργα με θέμα της κερήθρες. 



   Όπως αναφέρει και η κεραμίστρια Ντέμα Σκεμπέ: «Θα αναρωτηθήκατε ίσως τι σχέση μπορεί να έχουν οι μέλισσες σε ένα πρόγραμμα για τη χλωρίδα του τόπου μας. Είναι απλό. Χλωρίδα και μέλισσες πάνε μαζί γιατί τίποτα από τα φυτά και τα λουλούδια που μας περιβάλλουν δε θα υπήρχαν εάν οι καλές μας μέλισσες δεν έπαιζαν το ρόλο του φυσικού επικονιαστή.



     Μαζί με τα παιδιά προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στον πηλό τη μαγική κοινωνία τους. Ήταν μια καλή ευκαιρία για όσα  παιδιά δεν ξέρουν, να μάθουν για αυτή τη θαυμαστή διεργασία της φύσης και να μη νομίζουν ότι τα μήλα φυτρώνουν στα καρότσια του μανάβη!».


 Το πρόγραμμα παρακολούθησε το τμήμα Ε1 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με δασκάλα την κ. Ουρανία Τζουβάρα.