Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

"Για φαντάσου"... τη δική σου ιστορία

"Για φαντάσου"... 


05 Σεπτεμβρίου, 10:00 - 13:00

"Για φαντάσου"... τη δική σου ιστορία

Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων.

Το εργαστήριο είχε  στόχο την αφύπνιση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μικρών αναγνωστών μέσα από την ομαδική διαδικασία.
Αρχικά έγιναν με τα παιδιά οι παρακάτω συζητήσεις: 
1.  Ποιά είναι η έννοια της δραματοποίησης; 
2. Τι διαφοροποιεί τη θεατρική από την κινηματογραφική/τηλεοπτική μεταφορά; 
3.  Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει κανείς σε θεατρική σκηνή ένα έργο; 
4.  Τι μας γοητεύει στην κινηματογραφική μεταφορά;
5. Ποια γνωστά παραμύθια που έχετε διαβάσει τα έχετε δει στο θέατρο και στον κινηματογράφο (π.χ. Αλαντίν, Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων κτλ). 
6. Με ποιο τρόπο μεταφέρθηκε το παραμύθι σε κάθε περίπτωση; 















Στη συνέχεια ακούσαμε το τραγούδι «Γεια σου κύριε μενεξέ» από την ποιητική συλλογή του Οδ. Ελύτη «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» και κάναμε μια πρώτη-μικρή απόπειρα δραματοποίησης.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του παραμυθιού «Η Ωραία Κοιμωμένη» του Σαρλ Περώ και τα παιδιά προχώρησαν στην ανάλυση-ερμηνεία της ιστορίας, στο χωρισμό σε κεφάλαια-σκηνές, στη  δραματουργική προσέγγιση των σκηνών. Τέλος κατέγραψαν τους ήρωες-ρόλους, τον τόπο-σκηνικό, τα σκηνικά αντικείμενα, τα κοστούμια, τη μουσική, τον χρόνο, τον φωτισμό και σύμφωνα με αυτά παρουσίασαν θεατρικά το έργο.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: 
Πολυχρόνη Πηνελόπη, Βιβλιοθηκονόμος
Τσιμά Παρασκευή, Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 20 παιδιά 7-12 ετών..

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…» διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Μια δράση που οργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - National Library of Greece της Ελλάδος στα πλαίσια της #ΚΕ2019gr.


σε συνεργασία με την
Παιδική Βιβλιοθήκη του Στέκι Παιδιού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου