Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

"Για φαντάσου"... Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου

"Για φαντάσου"... 


06 Σεπτεμβρίου, 10:00 - 13:00

"Για φαντάσου"... Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου.


Ένα ηχητικό εργαστήριο με πολλούς και αστείους πειραματισμούς! 
Ξαναθυμηθήκαμε τον ήχο όλων των γραμμάτων  της ελληνικής γλώσσας και χωριστήκαμε σε τρεις φωνές μιας χορωδίας φωνηέντων.  Τραγουδήσαμε σε συγκερασμένους τόνους με διαρκείς ήχους (legato) και μετά γίναμε χορωδία συμφώνων και τραγουδήσαμε με κοφτούς ήχους (staccato).
Ερευνήσαμε τον ήχο και την προφορά λέξεων τοποθετώντας τη γλώσσα μας σε διαφορετικά σημεία του στόματος. Το αποτέλεσμα προκάλεσε πολύ γέλιο. 
Στον δεύτερο κύκλο λέξεων παίξαμε με τη φαντασία μας αφού ένα παιδί έλεγε μια λέξη και το επόμενο συμπλήρωνε με συνώνυμη, αντίθετη ή σχετική. 
Ακολούθησε μουσικό δημιουργικό διάλειμμα όπου τα παιδιά σχεδίασαν κι έδωσαν με μεγάλη επιτυχία τίτλο στο σχέδιό τους επηρεασμένα από τη μουσική που άκουγαν.











Η επόμενη δράση ήταν η δημιουργία ηχητικού χώρου. Βλέποντας μια λέξη περιγράψαμε το ηχητικό της σύμπαν με το σώμα και τη φωνή μας.
Στο επόμενο μουσικό δημιουργικό διάλειμμα μοιραστήκαμε σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρουσίασε ήχο-εικόνα της φύσης με υφάσματα σε μουσική του Μάικλ Νάιμαν και η δεύτερη έκανε ενεργητική ακρόαση με κίνηση στο χώρο σε μουσική του Κόρσακοφ. Μετά η πρώτη ομάδα συνόδευσε ρυθμικά μελωδικές προτάσεις του Μάνου Χατζιδάκι και η δεύτερη μας μετέφερε σε μια ακρογιαλιά με μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.





Στην τελευταία δράση συνθέσαμε φράσεις που μπορούμε να περπατήσουμε ή να παίξουμε ρυθμικά στο σώμα, βασιζόμενες σε απλά, σύνθετα και μεικτά μέτρα. 
Για να ολοκληρώσουμε το εργαστήριο επιλέξαμε κι άλλες λέξεις παίζοντας με το τονικό ύψος. Όπου τόνος ψηλή συχνότητα και στις υπόλοιπες συλλαβές χαμηλές συχνότητες.

Για χαλάρωση ακούσαμε αποσπάσματα από το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος κι ο λύκος» με μουσική του Προκόφιεφ.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: 
Πολυχρόνη Πηνελόπη, Βιβλιοθηκονόμος
Τσιμά Παρασκευή, Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 16 παιδιά 5-10 ετών..

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…» διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Μια δράση που οργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - National Library of Greece της Ελλάδος στα πλαίσια της #ΚΕ2019gr.

σε συνεργασία με την
Παιδική Βιβλιοθήκη του Στέκι Παιδιού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου