Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

"Για φαντάσου"... Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα

"Για φαντάσου"... 


04 Σεπτεμβρίου, 10:00 - 13:00

"Για φαντάσου"... Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα


Αρχικά κάθε παιδί πήρε από ένα χαρτόνι το οποίο διπλώθηκε σε τρία σημεία ώστε να θυμίζει βαλίτσα και το ζωγράφισε με ξυλομπογιές ακουαρέλας. Το θέμα ζωγραφικής που επιλέχτηκε ήταν «ένα ταξίδι στο βυθό». Μέσα στη βαλίτσα τοποθετήθηκαν χαρτιά γκοφρέ που θύμιζαν ύφασμα. Τα χρώματα που επιλέχτηκαν παρέπεμπαν στα στοιχεία της φύσης: κόκκινο για τη φωτιά, μπλε για το νερό, λευκό για τον αέρα και καφέ για τη γη. Η βαλίτσα ολοκληρώθηκε βάζοντας χειρολαβές από σπάγκο. 









Στη συνέχεια τα παιδιά άνοιξαν το σεντούκι με τα βιβλία που είχαμε κρύψει και το καθένα διάλεξε από ένα βιβλίο. Τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν περιπέτειες, μυθιστορήματα, κλασική λογοτεχνία, ταξιδιωτικά. Για τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν εικονογραφημένα παραμύθια με θέμα την περιπλάνηση π.χ. τα ταξίδια του Γκιούλιβερ. Έπειτα τα παιδιά παρέλαβαν τα εισιτήριά τους για το ταξίδι, τα οποία ήταν μια σελίδα από κάθε βιβλίο. Οι σελίδες που είχαν επιλεγεί ήταν οι πιο χαρακτηριστικές κάθε βιβλίου. Ένα παιδί διάβασε τη σελίδα και τα υπόλοιπα παιδιά έψαχναν στα βιβλία τους και προσπαθούσαν να βρουν από ποιο μυθιστόρημα ήταν η σελίδα. Όσα παιδιά δεν κατάφερναν να βρούνε το βιβλίο το παιδί τους έλεγε τον αριθμό της σελίδας κι έτσι ο καθένας έψαχνε το βιβλίο του. Όποιος την έβρισκε άνοιγε το δικό του εισιτήριο - σελίδα (τις σελίδες των μικρότερων παιδιών τις διάβαζαν τα μεγαλύτερα). Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία αντιστοιχίας του βιβλίου και ανάγνωσης  όλων των βιβλίων, κάθε παιδί έπαιρνε στη «βαλίτσα» το βιβλίο που αντιστοιχούσε στο «εισιτήριό» του. 









Με αφορμή αυτές τις σελίδες τα παιδιά ωθήθηκαν στο να δημιουργήσουν ιστορίες δικές τους και με τα πανιά που υπήρχαν στα κουτιά τους δημιούργησαν «τοπία» για τις αυτοσχέδιες ιστορίες τους. Έτσι μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά συνέδεσαν την ανάγνωση και το βιβλίο γενικότερα με την έννοια του «ταξιδιού» της χαράς, της περιπέτειας, της έρευνας, της δημιουργίας και της φαντασίας. Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια.


Υπεύθυνοι εργαστηρίου: 
Πολυχρόνη Πηνελόπη, Βιβλιοθηκονόμος
Τσιμά Παρασκευή, Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 17 παιδιά 6-12 ετών..

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…» διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Μια δράση που οργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - National Library of Greece της Ελλάδος στα πλαίσια της #ΚΕ2019gr.


σε συνεργασία με την
Παιδική Βιβλιοθήκη του Στέκι Παιδιού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου