Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ «ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ»




    Ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου  τα εργαστήρια Μουσικής Προπαιδείας και τα μαθήματα Η/Υ .Παράλληλα συνεχίζονται οι εγγραφές για τα εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, θεατρικού παιχνιδιού και παραμυθιού.

Εργαστήριο Μουσικής Προπαιδείας
    Το μάθημα της μουσικοκινητικής αγωγής στηρίζεται πάνω στο σύστημα Orff και εξυπηρετεί τη φυσική ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι, εξερεύνηση, δημιουργικότητα και φαντασία. Τα παιδιά αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους στον  κόσμο της μουσικής, μέσα από το βιωματικό ομαδικό παιχνίδι, την έρευνα και τον πειραματισμό, με στόχο την καλλιέργεια της φωνής και της ακοής, την απόδοση του ρυθμού απομακρυσμένου από την παθητική μίμηση, και την εκμάθηση του μεταλλόφωνου. Τα παιδιά εξοικειώνονται με όλα τα είδη της μουσικής και γνωρίζουν ένα μεγάλο αριθμό μουσικών οργάνων ώστε να ακολουθήσει αργότερα η σωστή επιλογή του οργάνου. Παράλληλα χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη ζωγραφική, το χορό.
Μέσω του ομαδικού τραγουδιού, της κίνησης, των παιχνιδιών με τραγούδι και των ομαδικών εκτελέσεων ενόργανης μουσικής, προσφέρονται θαυμάσιες ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση.
Πάνω απ’ όλα όμως η μουσική μπορεί να προσφέρει στο κάθε παιδί, την πραγματική χαρά και ευχαρίστηση. Τη χαρά που ίσως προέρχεται από το άκουσμα μιας εύθυμης και αγαπητής μελωδίας, τη χαρά σαν αποτέλεσμα μιας δημιουργικής εργασίας. Αυτό το συναίσθημα της χαράς το παιδί δεν θα το κρατήσει μόνο για τον εαυτό του, αλλά θα το χαρίσει και στους άλλους στην οικογένειά του, στους φίλους του. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σε δύο έτη.

Μαθήματα Η/Υ
    Το Στέκι Παιδιού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου από το 1986 παρέχει γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μικρά παιδιά αλλά και νέους. Το πρόγραμμα εκμάθησης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων από θεωρητικά θέματα του υλικού μέρους του υπολογιστή και γλωσσών προγραμματισμού μέχρι την χρήση των Windows, Word, Excel, Access, PowerPoint, επεξεργασίας εικόνας, ήχου, χρήση δικτύων και του Internet.
    Οι γνώσεις που δίνονται στους μαθητές μας είναι αρκετές ώστε να μπορούν να χειριστούν με ευχέρεια οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή για μαθητική, εργασιακή ή απλή σπιτική χρήση.
    Μεγάλη προσοχή δίνεται από τους διδάσκοντες για την προστασία των παιδιών από τις «κακοτοπιές» που έχουν σχέση με τον υπολογιστή όπως εθισμό με τα games, δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook), προστασία από κακόβουλες επιθέσεις κατά του υπολογιστή και των προσωπικών τους δεδομένων και εκμάθηση μεθόδων αντιμετώπισης και σωστής προσέγγισης αυτών.
    Με τα παραπάνω εφόδια όποιος μαθητής θέλει μπορεί όταν φτάσει σε κατάλληλη ηλικία να δηλώσει συμμετοχή στην διαδικασία των εξετάσεων ECDL ενός πτυχίου γνώσης υπολογιστών που τείνει να επικρατήσει σαν Ευρωπαϊκό στάνταρτ για την απόδειξη της ευχέρειας χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
    Τα θέματα προς εξέταση για την απόκτηση του ECDL είναι τα εξής:
1. Βασικές έννοιες της πληροφορικής
2. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων.
3. Επεξεργασία κειμένου
4. Λογιστικά φύλλα
5. Βάσεις δεδομένων
6. Παρουσιάσεις
7. Διαχείριση Πληροφοριών και Επικοινωνίες
Με απαραίτητα για προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα τα no:3,4,7 που καλύπτονται πλήρως από τα προγράμματα εκμάθησης μας.
   Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2012-13 ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται. Τα τμήματα είναι ολιγομελή και απευθύνονται σε παιδιά τρίτης δημοτικού μέχρι τρίτης γυμνασίου. Το πρόγραμμα διαρκεί 2 ώρες την εβδομάδα
  Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθυνθείτε στο Στέκι Παιδιού , Περραιβού 11 – Πολυμέρη, τηλ 2421031456