Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

4 ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ



"Συνομιλία με τη φύση και τα έργα των ανθρώπων".


Προγραμματίζονται 4 περίπατοι στη φύση, ένας σε κάθε εποχή, προκειμένου τα παιδιά όλων των ηλικιών να έρθουν σε επαφή με τη φύση της περιοχής τους και να γνωρίσουν τη χλωρίδα ( δασική, καλλιέργειες – προϊόντα), την πανίδα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα έργα των ανθρώπων, αλλά και τις αλλαγές που συμβαίνουν στις διαφορετικές εποχές.

Ο πρώτος περίπατος θα πραγματοποιηθεί στη διαδρομή από τον Άγιο Λαυρέντιο προς τη Δράκεια, στις 20/10/2012.

Το καλντερίμι που ένωνε άλλοτε τα δύο χωριά και αποτελούσε τμήμα του μεγάλου δικτύου που συνέδεε ιστορικά τα χωριά του Πηλίου, αποτελεί σήμερα παρελθόν. Κάποιος που θα πεζοπορήσει στη διαδρομή που ενώνει σήμερα τα δύο χωριά μπορεί να διακρίνει υπολείμματα μόνον αυτού του καλντεριμιού. Η διαδρομή γίνεται κυρίως σε αγροτικό δρόμο και μικρό τμήμα του ασφαλτόδρομου που συνδέει τη Δράκεια με τα Χάνια.



Ωστόσο ο στόχος του προγράμματος θα εξυπηρετηθεί με την πορεία στη διαδρομή αυτή, γιατί θα έχει ως αφετηρία και κατάληξή της δύο Πηλειορίτικα χωριά, αντιπροσωπευτικά της ιστορίας του τόπου, από την άποψη της Αρχιτεκτονικής – Οικοδομίας και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, διασχίζει τη μεγάλη ρεματιά που χωρίζει την αγροτική περιοχή μεταξύ των δύο χωριών και διέρχεται από δασικές και καλλιεργημένες εκτάσεις.

Έτσι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν στοιχεία που έχουν σχέση με το δομημένο περιβάλλον και αξίζουν προσοχής: οι οικισμοί, τα καλντερίμια, οι εκκλησίες, τα σχολεία, σπίτια αρχοντικά και αγροτικά, βρύσες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, με αναφορές στο δάσος και στις καλλιέργειες, μηλιάς, ελιάς, τη σημασία τους για την τοπική οικονομία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και σε άλλα φυσικά στοιχεία, όπως το νερό, το έδαφος ....Πεζοπορία, παιχνίδια - δραστηριότητες, αφήγηση, παρατήρηση, συλλογές, είναι τα μέσα με τα οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. 

Στους στόχους του προγράμματος είναι και να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη φύση, το πώς βγαίνει κάποιος στη φύση, τι χρειάζεται να έχει μαζί του, ακόμη και στη χρήση του χάρτη και της πυξίδας.

Σοφία Παπαδοπούλου - Φιλόλογος, Εθελόντρια στο πρόγραμμα "4 εποχές στη φύση".