Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τα 31 Κουδουνάκια - Μουσικοθεατρική παράσταση



Την Παρασκευή 7 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε από τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κάτω Λεχωνίων της ΚΕΚΠΑ–ΔΙΕΚ και το ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ του ΔΟΕΠΑΠ –ΔΗΠΕΘΕ Βόλου μουσικοθεατρική παράσταση από τα τμήματα Θεατρικού Παιχνιδιού και Μουσικής Προπαιδείας στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της  γιορτής λήξης του χειμερινού προγράμματος των Κέντρων και η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου «Τα 31 κουδουνάκια».
Η αφετηρία για τη φετινή μας παράσταση ήταν αυτό το παραμύθι. Ο προορισμός μας όμως, είναι πάντα ο ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα σε αυτόν. Το  θέατρο και η μουσική είναι δύο χώροι απόλυτα ασφαλείς, όπου μπορούμε να γνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πάντα.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Βρήκαμε τους ρυθμούς μας, αναπτύξαμε τρόπους συνεργασίας, επικοινωνίας και συνοχής της ομάδας μέσα από ασκήσεις ενεργοποίησης του σώματος και της φωνής. Ασκήσαμε τη δημιουργικότητά μας με ασκήσεις καθοδηγούμενου και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια χαρακτήρων, ρόλων και δημιουργικών εικόνων.
Στα εργαστήρια μουσικής για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, αφού γνωρίσαμε τα στοιχεία της, τον  ρυθμό, τους ήχους και την  παύση και παίξαμε με τα χαρακτηριστικά της, το τονικό ύψος, την ένταση, τη διάρκεια και το ηχόχρωμα, αφήσαμε τη φαντασία μας ν’ ανακαλύψει  εικόνες με ήχους, κι έτσι στολίσαμε την αφήγηση. Μετά μαγειρέψαμε όλα τα μουσικά μας υλικά και το αποτέλεσμα θα το απολαύσουμε μαζί μέσα από τις ενορχηστρώσεις και τα τραγούδια…
Όλη η εκδήλωση αποτελεί ένα συνδυασμό υποκριτικής, σκηνοθεσίας, οργάνωσης της ομάδας, δημιουργικότητας, αντίληψης του χώρου, χρήσης των φωτισμών, των σκηνικών αντικειμένων και  της ζωντανής μουσικής.
«Ήταν μια φορά ένα άλογο που ήθελε να πετάξει και κανείς δεν καταλάβαινε τον καημό του. Όλοι του έλεγαν πως ήταν αχαριστία να μη χαίρεται μ’ όλα τα καλά που είχε, παρά να κάθεται να στεναχωριέται για κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει».
Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της παράστασης που εισάγουν το θεατή  στην ιστορία.
Τι είναι όμως τα 31 κουδουνάκια;  Τα 31 κουδουνάκια είναι το μυστικό αυτής της ιστορίας που θα το ανακαλύψουμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος της παράστασης.

  Τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κάτω Λεχωνίων, είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»