Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) 2013


Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου (Στέκι Παιδιού της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν διοργανώνουν  τις παρακάτω εκδηλώσεις:



·     Το Σάββατο 30 Μαρτίου (Ώρα: 6.00 μ.μ., Χώρος: Παιδική Βιβλιοθήκη ΚΔΑΠ Νεάπολης)
«Ο Τζικιτζίκ κι ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους»
Ένα εργαστήριο με αφήγηση και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας από 5 έως 8 ετών.
Ο Τζικιτζίκ ο τζίτζικας και ο Κρικικρίκ ο γρύλος θέλουν να τραγουδήσουν μαζί. Όμως ο ένας τραγουδά μόνο τη μέρα κι ο άλλος μόνο τη νύχτα. Πώς θα τα καταφέρουν να συναντηθούν  και τι τραγούδι θα δημιουργήσουν δυο τόσο διαφορετικοί τραγουδιστές; Ο τζίτζικας Τζικιτζίκ, σ’ αυτή τη νέα ιστορία του Κώστα Μάγου, θα καταλάβει πως πέρα από τη χαρά του να τραγουδάς μόνος σου, μπορείς να βρεις χαρά ακούγοντας το τραγούδι των άλλων. Και πως αν ενωθούν σε μια φωνή, τα πολλά, διαφορετικά μας τραγούδια, το αποτέλεσμα ίσως είναι «…το πιο πρωτότυπο, το πιο ξεχωριστό τραγούδι του κόσμου».
Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο παραμύθι του Κώστα Μάγου «Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους» με θέμα τη φιλία και τη συντροφικότητα, την πολυφωνία και το σεβασμό της διαφορετικότητας.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις διαχρονικές αυτές αξίες ζωής μέσα από την αφήγηση, τη μουσική, την κίνηση και τις εικαστικές δραστηριότητες.

·     Σάββατο, 6 Απριλίου (Ώρα:6.00 μ.μ., Χώρος: Παιδική Βιβλιοθήκη ΚΔΑΠ Νεάπολης)
«Ομήρου Οδύσσεια».
Εκδήλωση για παιδιά από γ΄ έως και στ΄ δημοτικού.
Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θεατρικής έκφρασης,  με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εργαστήριο εικαστικών θα αναβιώσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο δύσκολο ταξίδι του μέχρι την Ιθάκη. «Όταν ο Τρωικός πόλεμος τελείωσε, ο Οδυσσέας ξεκίνησε το ταξίδι του γυρισμού για την Ιθάκη. Δεν ήταν όμως εύκολο, αφού ο θυμός του Ποσειδώνα έβαζε συνεχώς εμπόδια στο δρόμο του. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του περιπλανήθηκαν σε πολλά μέρη: στο νησί των Κικόνων, στη χώρα των Λωτοφάγων, των Κυκλώπων και των Λαιστρυγόνων και στο νησί της Κίρκης, πριν πάρουν την απόφαση να περάσουν από το νησί των Σειρήνων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε εν γνώσει των δυσκολιών που θα συναντούσαν σε αυτό το νησί, αφού η Κίρκη τους είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που τους περίμενε.».
«Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Πιστέψτε με, κανένας δεν ξέρει. Όλοι τα ‘χουν ακουστά τα ταξίδια του Οδυσσέα, ο κόσμος όλος μιλάει για την εξυπνάδα και την πονηριά του. Ο βασιλιάς της Ιθάκης είναι ο άρχοντας της περιπέτειας. Γιατί οι περιπέτειές του άρχισαν πριν καλά-καλά αρχίσουν οι άνθρωποι να μετράνε το χρόνο. Κι εδώ που τα λέμε…»(Οδύσσεια, η πολυμήχανη ιστορία).
            Όσα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στις περιπέτειες και στο ταξίδι του Οδυσσέα, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 24210-64336

·     Κυριακή, 7 Απριλίου 2013 (Ώρα: 11.30 π.μ., Χώρος: Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, Είσοδος: 2 €)
«Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου», Παραμυθόδραμα από το Ελληνικό Θέατρο Σκιών Λαμίας του Μιχάλη Χατζάκη.
Μουσική: Παναγιώτης Κατσικλής, κανονάκι.
Όταν το 1983 πρωτοπαρουσιάσαμε την παράσταση «Η Λυγερή κι ο Δράκοντας» ή με τον γνωστότερο στα διεθνή φεστιβάλ τίτλο «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειό του πύργου» περιμέναμε μια  καλλιτεχνική έκπληξη, ποτέ όμως το μέγεθος της αποδοχής που σημειώθηκε στον ελληνικό και διεθνή χώρο του μικροθεάτρου. Επιδιώκαμε την ανατροπή στη δομή και στο λόγο αλλά με δειλά οράματα και λαχανιασμένες προσδοκίες. Πρώτα η Αθήνα και κατόπιν οι ξένοι διείδανε τη δυναμική της νέας φόρμας που, χωρίς ν’ αρνείται την παράδοση, είχε την τόλμη να αναζητά καινούργιες ατραπούς στο δύσβατο κι ατέλειωτο ταξίδι των θεατρικών δρώμεμενων. Αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης υπήρξε η γένεση του παραμυθοδράματος στο θέατρο σκιών και η συνέχειά του μέσα στο χρόνο με δημιουργίες όπως «Η Γαλάζια Πολιτεία», «Η Ειρήνη», «Ο Διγενής κι ο Δράκο-ντας», «Οι Κωλοβελόνηδες» κ.α. Το έντεχνο θέατρο σκιών πλέον παραλάμβανε με δέος τη σκυτάλη από τον παραδοσιακό Καραγκιόζη χωρίς να καταργεί, αλλά να προσθέτει, χωρίς να αποκόβεται, αλλά να εντάσσεται στην ατέρμονη και γοητευτικά προκλητική πορεία της λαϊκής μας τέχνης.
Αυστηρότεροι κριτές και λάβροι υποστηρικτές των παραμυθοδραμάτων υπήρξαν οι απανταχού μικροί θεατές που αποτελούσαν βέβαια και τους κύριους αποδέκτες του ανανεωμένου Καραγκιόζη. Ενός Καραγκιόζη, το υπογραμμίζουμε, που διόλου δε διαφέρει στη μορφή, στη φιλοσοφία και στην τεχνική από τον παραδοσια-κό, διαφοροποιείται όμως και γίνεται επιλεκτικότερος ως προς τη μερίδα του λαού που εκφράζει και εκπροσωπεί. Δεν τον ενδιαφέρουν οι εγγράμματοι αλλά οι μορφωμένοι, αυτοί που εξακολουθούν ακόμα να αφτιάζονται την αρμονική ανάσα του ελληνισμού. Αποτελεί συνέχεια και προέκταση των ποιητάρηδων, των λαϊκών ζωγράφων και των τσιρκολάνων, των τροβαδούρων και πλανόδιων θεατρίνων. Μαθητής των φλυάκων και των μίμων, παραμυθάς και πεχλιβάνης, με το Θεόφιλο δεξά κι από ζερβά τον Τσοπανάκο, οδοιπορεί μες στους αιώνες χαράζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα της φύτρας του, τις ακατάλυτες αξίες του παραδοσιακού μας πολιτισμού.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Το «Στοιχειό του Πύργου» ή «Η Λυγερή κι ο Δράκοντας» είναι η παράσταση με τις μεγαλύτερες διεθνής διακρίσεις. Προσκλήθηκε από το φεστιβάλ μικροθεάτρου της Τσεχίας, παρουσιάστηκε επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, τιμήθηκε από την «Μπιενάλε του Αγ. Νικολάου Κρήτης και το Βαλκανικό φεστιβάλ Πρέβεζας, παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό μουσικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Χόρτο Μαγνησίας και απέσπασε το θαυμασμό του κρατικού παιδικού θεάτρου της Μόσχας. Εξακολουθεί να παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο στα ελληνικά φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στον κύριο κορμό των παραστάσεων του «Θεάτρου Σκιών Λαμίας».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Ένας άρχοντας παραδομάχος και φιλάργυρος για να ξανακερδίσει την περιουσία του κλείνει μια συμφωνία με το ξωτικό του πύργου ή Στοιχειό. Αυτό ήταν η αιτία της πιο μεγάλης συμφοράς που θα μπορούσε να τον βρει, να χάσει το παιδί του.
Στην υπερβατική όμως έννοια του κακού έρχεται μια άλλη δύναμη το ίδιο ισχυρή και αναλλοίωτη να αντιπαραθέσει τις πελώριες διαστάσεις της, η έννοια του λαού με τη μορφή του Καραγκιόζη. Αφού πρώτα εκμηδενίζεται ο πλασματικός μύθος του άρχοντα που τα κατορθώνει όλα, τότε και μόνο παρουσιάζεται ο Καραγκιόζης Λαός. Τότε και μόνον τότε η έννοια του κακού δίνει και χάνει τον αγώνα.
Με 13 φιγούρες και 2 αλλαγές σκηνικών, με μια μουσική πλημμυρίδα των Liszt, Chopin, Korsakov, Albinoni, Mussorgsky, Σκαλκώτα και Κωνσταντινίδη, με περίτεχνες μιμήσεις και ποιητικό λόγο αποδίδεται όλη η ονειρική διάσταση του παραμυθιού στο αχνόφωτο πανί του «Καραγκιόζη». Η αυθόρμητη συμμετοχή των παιδιών σε όλη τη διάρκεια του έργου είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας  της δυναμικής του έργου.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.